۱۳۸۷ آذر ۲۷, چهارشنبه

نصب Octave روی CentOS 5

همانطور که قبلا هم نوشته بودم، اکتیو یک نرم‌افزار محاسباتی قوی شبیه به MATLAB است، که مجانی است. در نسخه‌های جدید CentOS این نرم افزار به صورت rpm روی DVD ی سیستم عامل مهیا نیست، و حتی با yum و اینها هم نمی‌توان آنرا به سیستم اضافه کرد. من در جستجویی که داشتم نسخه‌های مختلف rpm آنرا هم پیدا کردم، ولی متاسفانه، در هنگام نصب دچار مشکل شد. در چنین مواقعی می‌توان از نسخه‌ی باز آن استفاده کرد. اول باید آنرا دانلود کنیم، و سپس کامپایل و نصب نماییم.

برای نصب اکتیو من دچار مشکلات عدیده شدم، به خاطر اینکه نرم‌افزار جدید اکتیو، نسخه‌ی octave-3.0.3 روی لینوکس من نصب نمی‌شد. لذا مجبور شدم نسخه‌های قدیمیتر اکتیو را پیدا کرده و به نصب آنها بپردازم! لذا نسخه‌ی octave-2.1.73.tar.gz را از آدرس فوق برداشته و به صورت زیر نصب کردم.

./configure --with-f77=gfortran
make
make install

مشکل عمده‌ای که وجود داشت استفاده از کامپایلر g77 یا f77 در اکتیو بود. این اینها از 3.4.6 به بعد به روز نمی‌شوند، لذا کتابخانه‌ی آنها با کتابخانه‌ی 4.1 که gcc یا g++ از آنها استفاده می‌کنند همخوانی ندارد و منبع مشکلات است. برای از بین بردن این مشکل در خط اول، کامپایلر فورترن را به gfortran تبدیل کرده‌ایم که با بقیه همخوانی داشته باشد [مرجع].

البته در هنگام کانفیگور کردن ایراد می‌گرفت که نرم افزار dejagnu را ندارد، ولی وشکلی نیست، چون با استفاده از yum آنرا می‌توان نصب کرد.
----------------
واژگان:
Source code, Fortran, Compatibility,

۱۳۸۷ آذر ۲۱, پنجشنبه

پارتیشن بندی یک هارد جانبی یا یک USB درایو

من یک هارد داشتم که به چندین درایو تقسیم بندی شده بود، و می‌خواستم دوباره پارتیشن بندیش کنم و به صورت USB drive از اون استفاده کنم. می‌خواستم این کار رو توی لینوکس انجام بدم، چون هدفم این بود که یک درایو لینوکسی داشته باشم، با فرمتِ ext3 ، که بتونم از کامپیوترهای مختلف ببینمش.

با یک نرم‌افزار توی لینوکس آشنا شدم که یک مقدار شبیه به Partition Magic هست و کارها رو ساده می‌کنه. اسمش هم gparted هست که می‌شه مثلاً با yum نصبش کرد. اول این نرم‌افزار و نصب کردم. سپس با کاربر ریشه، gparted رو اجرا کردم. صفحه‌ی نرم‌افزار اومد و من ابتدا هاردِ جانبی رو انتخاب کردم. سپس همه‌ی پارتیشن های سابق رو حذف کرده و دو تا پارتیشن جدید درست کردم.

بعد از این کارها یک بار اتصال USB ی هارد رو قطع و وصل کردم. بعد با دستورات زیر دو تا پارتیشن رو به فرمت ext3 تبدیل کردم:

mkfs.ext3 -j /dev/sdb1
mkfs.ext3 -j /dev/sdb2

البته باید بدونیم فایل مربوط به هر قسمتِ هارد (توی فولدر /dev/ )، کدوم فایلها هستند. برای این هاردِ به خصوص sdb1 وsdb2 بودند، چون این رو به دو قسمت تقسیم کرده بودم.

اگر بخواهید می‌توانید مثلاُ فرمت یکی از آنها را به fat32 تغییر دهیم:

mkfs.vfat /dev/sdb1
واژگان
----------------------------
USB drive, Partition, Linux, External Hard drive, Repartitioning, root.